torstai 1. lokakuuta 2015

Hyvän mielen vaatekaappi

Kerroinkin jo, että luin mielenkiintoisen kirjan viikonloppuna. Kyseessä on Rinna Saramäen "Hyvän mielen vaatekaappi" ja tätä kirjaa suosittelen kyllä ihan jokaiselle!


Itsellä avautui silmät ja vaikka vaatteet ei ole mulle se intohimoinen juttu, niin kolahti ja kovaa tämä teksti! En ole aiemmin ajatellut asiaa siltä kantilta, mitä kirjailija tekee.. Valitettavasti kuulun minäkin siihen joukkoon, joka on ostellut vaatteita joskus ihan piristysmielessä tai vain kun on saanut halvalla.. sehän se onkin sitten ihan globaalitasolla se pahin virhe!

Se, että me täällä hyvinvointivaltiossa ostellaan ja vaaditaan edullista vaatetta, johtaa siihen että köyhissä maissa tehdään ympäripyöreitä työpäiviä 30€ kuukausipalkalla, joka ei riitä mihinkään, jopa vaarallisissa työoloissa. Puuvillan tuotanto uhkaa koko maapallon tulevaisuutta ja lapsi-ja pakkotyö on siellä ihan normaalia!! Ja vain koska me ostetaan, ostetaan ja ostetaan! Pitäähän ne jonkun tehdä..

Kirjassa on todella tiukkaa faktaa siitä, miten vaateteollisuus menettelee ja miten eri kankaiden valmistus etenee ja miten eri kankaiden uudelleenkierrätys onnistuu (huonosti). Ja paljon paljon muuta mielenkiintoista tietoa, mistä ei ainakaan mulla ollut hajuakaan!

Kannattaa siis lukea tämä! Niin vaikea tässä selittää äärettömän tärkeää asiaa..

Kirjan loppuosassa on sitten neuvoja miten tehdään siitä omasta vaatekaapista toimiva, kestävä, ympäristöystävällinen ja ekologinen :)

Minä aloitin oman pienen maapallon pelastusoperaationi siltä istumalta ja päätin, että en osta kyllä hetkeen mitään vaatetta.. Jos tästä päivästä lähtien ei vaatteita saisi mistään, mulla ei olisi hätäpäivää, sen verran on kertynyt kaappeihin sisältöä...

Kirjassa neuvotaan, miten jopa vain 33 vaatekappaleella ja asusteella pärjää.. Itse en ole vielä valmis niin radikaaliin muutokseen vaikka karsinkin omista vaatteista jo 50 vähällä käytöllä ollutta vaatetta (eikä se juuri näkynyt edes missään..).

Tartu haasteeseen! Älä osta yhtään vaatetta enää tänä vuonna! (alusvaatteita ja sukkia ei lasketa) . Jotkuthan on koko vuoden ostolakossa, mutta mä aloitan varovasti..

Lukekaa tämä kirja ja sen jälkeen: 
Pelastetaan maapallo ja poistetaan lapsi- ja pakkotyövoima! Eiks niin?? :) :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti