keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Kokemuksia pellavalakanoista

Tasaisin väliajoin olen miettinyt pellavalakanoiden hankkimista. Kun ne kuulemma ovat niin älyttömän ihanat.. Älytön on vähän hintakin mun makuun, mutta uteliaisuus voitti ja hyvällä alennuksella (-50%) lakanat ovat kotiutuneet myös minun makuuhuoneeseeni. Perustelin hankintaa itselleni laadukkuudella, lakanat kun kuulemma paranevat vaan käytössä ja pesuissa. Päätös oli siis tehty, joululahjaksi ihan vaan itselle iättömät ja ajattomat pellavalakanat. Olenhan sellaiset toki ansainnut :)

Ostotilanne ei ollut ihan helppo. Lakanat olivat niin tyyriit, että halusin varmasti hyvät. Tuplakokoisena. Kyselin netissä kokemuksia ja luin arvosteluja. Ostopaikkoja oli muutamia, mutta lopulta väri ratkaisi ja sopiva lakana löytyi Elloksen valikoimista. Väri on ihana tummansininen.


Nyt käyttökokemusta on muutama kuukausi takana ja jaankin teille nyt rehellisen mielipiteeni niistä.

Ensin plussat:

- hyvä väri, joka on kestänyt pesussa kiitettävästi
- huolettomat, ei tarvi silitellä tai mankeloida, koska niiden kuuluukin olla ruttuiset
- ekologinen luonnonmateriaali
- löytyy tuplakoossa
- todennäköisesti ajattomat ja kestävät
- paksua kangasta

ja sitten ne miinukset:

- kalliit
- aika niukasti värivaihtoehtoja varsinkin tuplakoossa 

- meidän tuplapeittoon liian iso koko, myös tyynyliina on hieman reilu
- peitto ja tyyny ei meinaa pysyä pussien sisällä, kangas niin liukasta
- yläaukot puuttuu, hankala laittaa peittoa sisään. Tämän aion korjata tekemällä aukot itse.
- ekan pesun jälkeen tuntuu kankaassa hieman pistelyä ja epämiellyttävää karheutta, pellavalle ehkä tyypillistä, mutta itse en siitä oikein tykkää, joten toivon että pesujen myötä pehmenee.

Loppuyhteenvetona voisi todeta, että hintaansa nähden aika paljon miinuksia ja tuo peiton karkaaminen ja sen kaivaminen joka välissä on raivostuttavaa! Kesällä varmaan toimii hyvin, koska voi nukkua pelkällä lakanalla, (ehkä joku tekee niin jopa talvella) koska kangas on aika paksua ja raskasta. Mä olen niin viluinen, että en pysty..
Vähän siis harmittaa tämä ostos, mutta eihän sitä voi tietää ennen kuin kokeilee. Toivon että puheet pitävät paikkansa ja lakanat paranevat ajan kanssa.

Onko sinulla kokemusta pellavalakanoista?

12 kommenttia:

 1. Ei ole,mutta samaa olen miettinyt...kivan väriset ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. väristä tykkään minäkin! En sinistä oikein muualle vielä hyväksy, mutta lakanoissa menee :)

   Poista
 2. Itse olen miettinyt myös hankkivani, mutta minulla on pari pellava vaatetta ja ihan pelkällään en tykkää siitä ihollani, se pistely. Mutta erään asian olen huomannut, kun silittelen niitä ahkeraann pistely hiukan häviää, kävisiköhän näissä samoin? Taidan vielä miettiä..kiitos postauksesta, asiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan silitys voisi auttaa. Olen kuitenkin niin laiska, etten jaksa isoa lakanaa alkaa silittelemään.. toivotaan että ajan kanssa pehmenevät ihaniksi :)

   Poista
 3. Ihanat lakanat, meilläkin pellavaiset, mutta harmaat :) Mukavaa päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pellavalakanat ovat kyllä suosittuja, siksi minunkin piti kokeilla. Harmaatkin ovat varmasti kauniit!

   Poista
 4. Pellavalakanoissa nukuttu jo useampivuosi ja olen tyytyväinen. Pieniä parannuksia olen toki tehnyt tuplaleveisiin pussilakanoihini. Lakana on tosiaan liian iso tuplatäkille, en tiedä miksei ole standardimitoitusta. Olen kaventanut pussilakanaa, että peite on sinne sopiva. Lisäksi olen ommellut tarranauhapaloja alaosan aukkoon, niinpä pysyy peitto paikoillaan pussissa. Pellavalakanat tulisivat varmasti pehmeämmiksi kuivausrummussa kuivatessa. itse en kuitenkaan sellaista omista ja kyllä nuo ovat käytössä pehmenneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että aika tekee tehtävänsä näille. Mulla on kuivaisrumpu, jossa olen kuivannut. Tokikin olen pessyt ne vasta pari kertaa, joten pehmennysvaikutus ei ole vielä ehtinyt toteutua.

   Poista
 5. Ei ole kokemusta, mutta olen haaveillut ostavani.
  Tosin just sen hinnan takia on jäänyt ostamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinta on kyllä suolainen.. Ilman alennusta olisivat jääneet hankkimatta ja luulen että nämä jäävät minulla ainoiksi pellavalakanoiksi. Tuolla rahalla saa jo monet lakanat jotain muuta materiaalia..

   Poista
 6. Olen haaveillut pellavalakanoista, mutta en ole raaskinut niitä ostaa. Ihanalta näyttävät kyllä ja tykkään siitä kun ovat valmiiksi rutussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä nuo rutut ovat kyllä ihania! Lakanoissa ok, vaatteissa ei niinkään.. Siksi en tykkää pellavavaatteista.

   Poista