sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Sisustusrakentaja-opiskelu

Opiskelut lähenee loppuaan ja ei kyllä malttaisi ollenkaan lopettaa. Sen verran on ollut mukavat kaksi vuotta ja tosi paljon olen opiskeluajasta saanut irti. Voisin nyt vähän teillekin kertoilla koulusta enemmän. Mitä sitä onkaan siellä tullut tehtyä ja opittua!

Eka vuosi lähti käyntiin työvaatteiden tilauksella ja oman työkalupakin maalauksella. Saatiin täysi työvaatetus, jotta työmaalle voi mennä. Seuraavaksi meillä oli vähän teoriaa. Opeteltiin rakennuspiirustusta ihan käsin piirtämällä. Piirrettiin omakotitalosta julkisivukuvat ja pohjapiirustuksiakin tutkailtiin. Tämä oli hyvä harjoitus. Auttoi mua tosi paljon myöhemmin pihasaunan piirustusten kanssa. Tässä kohtaa käytiin myös korttikoulutukset. Työturvallisuus, tulityö ja ensiapu. Mulla oli ensiapukortti vielä voimassa, joten kävin sen myöhemmin.

Työvaatteiden saamisen jälkeen siirryttiin koulun työsaliin, jossa opeteltiin väliseinien tekoa, levytystä, ovi- ja ikkuna-aukkojen tekoa, nauhoitusta, tasoitusta , maalausta ja tapetointia. Viimeinen jakso ennen joulua oli työharjoittelua. Olin rautakaupassa, jossa sain mm. maalata ja tapetoida uuden keittiöosaston pinnat.

Kevätpuolella meillä oli dokumentointia, johon kuului mm. valokuvausta, huonekorttien ja erilaisten planssien tekoa, Photoshopin ja Illustrator-ohjelmien käyttöä, hieman myös Arkkicadia, josta en kyllä oikein päässyt kärryille.. Saatiin myös sisustussuunnittelutehtävä erääseen vanhaan taloon.

Koko ajan rinnalla oli myös omakotitalo, jonka raksapuoli oli rakentanut ja me päästiin sitten sisähommien alkaessa siihen mukaan. Siellä asennettiin parkettia, laatoitettiin pesuhuonetta, paneloitiin saunaa, listoitettiin ja tehtiin kaikkia sisähommia, mitä meidän työhön kuuluu.


Viimeinen jakso ennen kesälomaa oli taas työharjoittelu. Olin opissa eräällä remonttifirmalla ja siellä pääsi kyllä näkemään ja tekemään kaikenlaista. Oli muutama yksityiskoti, jossa rempattiin pesuhuonetta ja maalattiin. Ja muutama julkinen kohde, jossa oli mun hommana lähinnä maalausta. Myös akustiikkalevyjä asennettiin ja tehtiin useita pikkuhommia. Tällaista se varmaan lähinnä olisi, jos oman firman perustaisi.

Toisena vuonna, kesäloman jälkeen, oli taas työharjoittelu ja mulla kävi tuuri, kun oli se pihasauna juuri päätetty tilata. Harjoittelu saunantekijällä oli huippujuttu!

Harjoittelun jälkeen jatkettiin taloprojektia ja saatiin se viimein valmiiksi. Suunniteltiin ja tehtiin sinne lauteet itse ja niistä tuli kyllä tosi hienot!Sopivasti heti tämän perään tuli meille asiakastilaus. Tehtiin pintaremppa 70-luvulla rakennettuun taloon, joka oli myynnissä, mutta ei ollut mennyt kaupaksi. Pinnat olivat kuluneet ja talossa oli tupakoitu sisällä. Kaikki pinnat maalattiin, takka pinnoitettin ja asennettiin uusi matto lattiaan. Talo raikastui silmissä! Tämä oli tosi kiva kokemus, koska tällaisia remppakohteita varmaan itsellekin  tulee eteen. Ennen joulua käytiin myös vielä hieman teoriaa sisustussuunnittelusta.

Tammikuussa saatiin suunnittelutehtävä seuraaviin uusiin omakotitaloihin, joita raksapuoli parhaillaan rakentaa. Päästiin vaikuttamaan jopa pohjapiirrokseen, johon arkkitehti meidän toiveesta teki muutoksia. Taloon suunniteltiin kiintokalusteet ja pintamateriaalit.

Toivottiin myös kalusteiden kunnostusta ja sitä saatiin muutama tunti viikkoon. Vein koululle vanhan emännänkaapin, jota aloin kunnostaa. Kaappi on vielä vaiheessa. Oli isompi homma, mitä ajattelin, mutta toivottavasti ehtii valmistumaan jossain kohtaa. Oltiin myös Rakenna-sisusta-asu-messuilla, jonne suunniteltiin itse osaston ulkoasu ja oltiin itse paikalla kertomassa sisustusalan koulutuksista.


Vedeneristys- ja laatoitusharjoitusta ollaan parhaillaan tekemässä koulun työsalissa ja seuraavaksi lähdetään remppaamaan eräs yksityiskohde. Pesuhuone, sauna ja takkahuone saavat uudet pinnat.

Viimeisessä jaksossa on sitten vielä työharjoittelu. Vielä on paikka vähän auki, minne menisin, mutta kohta pitää sekin selvittää. Sitten se onkin todistusta vaille valmis tämä homma!

Näyttöjä on yhteensä 7. Tutkinto on nyt muuttunut tästä, mutta sain vielä mennä vanhalla kaavalla, kun aloitin opiskelut 2017.

Vaikka nyt näyttää siltä, että palaan vanhaan työhöni hoitamaan lapsia, niin opiskelu on ollut tosi hyvä juttu. Kannatti lähteä, vaikka mietin sitä tosi pitkään. On ollut ihana tehdä välillä jotain muuta ja kuten voi huomata, paljon on opittu matkan varrella! Remonttitaidoista on hyötyä, vaikka tätä ei ammatikseen tekisikään.

Tässäpä infoa opiskelusta. Kuvat ovat kännykällä otettuja, huonossa valossa, mutta toivottavasti saa selvää! Jos siellä joku nyt innostui sisustusrakentajaopinnoista, niin voin kyllä lämpimästi suositella! Itse opiskelen Kalajoella, mutta vastaavaa koulutusta saa muuallakin.

4 kommenttia:

 1. Olipa mukavasti kirjoitettu😊Huippua, että rohkenit lähteä opiskelemaan. Se ei mene koskaan hukkaan.

  Kuulosti tosi mukavalta nuo opinnot

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Opiskelemaan lähtö oli kyllä hyvä päätös. Samaa mieltä, että opiskelu ei ole koskaan turhaa!

   Poista
 2. Kiitos mukavasta kirjoituksesta, opinnot kuulostavat todella mielenkiintoisilta. Hyvä, että jo opintojen aikana suoritetaan noita korttikoulutuksia. Puolisoni työskentelee myös alalla jossa nuo kaikki vaaditaan, lisäksi heillä on esimerkiksi Atex-räjähdyssuojaus.

  VastaaPoista
 3. Tuo opiskelu on kyllä mukavaa puuhaa, vähän vanhemmalla iällä, saa heittäytyä välillä pois oravanpyörästä.

  VastaaPoista