perjantai 13. huhtikuuta 2018

Sukhi-matot, eettinen valinta


Pidän eettisiä valintoja tärkeinä. En itsekään aina valitse oikein, mutta nyt törmäsin tuotteeseen, jossa valinta on tehty todella helpoksi. Kyseessä on Sukhi-matot, jotka valmistetaan käsityönä hyvissä oloissa. Ei luhistumisvaarassa olevia tehtaita, lapsityövoimaa, lähes vuorokauden pituisia työpäiviä palkalla, joka ei riitä edes siihen välttämättömimpään. Kaikkihan näitä tarinoita ovat valitettavasti kuulleet.. Sukhi on jotain aivan muuta, ja olen iloinen, että tutustuin tähän. Minäpä kerron vähän teillekin!

Kyseessä on siis yritys, joka teettää laadukkaita, käsintehtyjä mattoja Intiassa, Marokossa, Nepalissa ja Turkissa. Mattojen valmistus alkaa tilauksen saavuttua. Varastoja ja välikäsiä ei ole, joten myös hinta on kohtuullinen. Matoissa ei luonnollisestikaan ole käytetty kemikaaleja tai muita myrkkyjä ja työntekijöille maksetaan reilua palkkaa (2-3 kertaa seudun keskitasoa korkeampaa), joka mahdollistaa mm. työntekijöiden lasten koulutusmahdollisuuden. Juuri koulutusta pidän itsekin tärkeänä, siihen pitäisi olla jokaisella oikeus! Mattoja voi myös tehdä kotona ja näin ollen olla perheelle läsnä.   

Sukhi on muuten nepalia ja tarkoittaa onnellista. Uskon, että nämä matontekijät ovat onnellisia. Kuten myös mattojen ostajat, onhan tällaisen maton hankinta hyvän mielen juttu!

Eettisyyden lisäksi matot ovat myös todella kauniita ja malleja on runsaasti. Jokaiselle löytyy varmasti se oma suosikki. Maton valmistaminen on perinteinen käsityötaito, jota on tärkeä vaalia. Työntekijät saavat työhönsä kattavan koulutuksen ja laatu tarkistetaan vielä ennen asiakkaalle lähettämistä. Kivana lisänä kaiken hyvän päälle on, että maton mukana tulee tekijän nimi. Hänelle voi halutessaan lähettää vaikka kiitoksen tuotteesta. Oletko milloin viimeksi hankkinut maton, jonka tekijän tiedät?  Anoppia tai mummoa ei lasketa.. ;)
Sukhi-mattojen sivuilla on toinen toistaan upeampia luomuksia. Tunnetuimmat lienee ihanan pehmeät huopapallomatot jotka on tehty Uuden-Seelannin villasta.Samasta materiaalista valmistetaan myös huopapalloaluset, joihin minulla oli ilo tutustua ihan henkilökohtaisesti. Eikös olekin näissä alusissa aivan Vinttikissan värit? :) 

Kyllä näissä sen laadun tuntee! Tekijä osaa asiansa ja työnjälki on priimaa.  Itse en ole niinkään keittiöihmisiä ja alusen käyttö kattauksessa on ehkä vähän vierasta. Sisustukseenkin nämä kyllä taipuvat  mainiosti!  Yksi pääsi viherkasvin alle ja toinen keittiön hyllylle. Ja kunhan terassilla tarkenee kahvitella, niin sinne kiikutan yhden.  Nämä saavat minut hyvälle tuulelle!

Lattialle voisi päätyä kodissani vaikka joku värikäs tilkkumatto! Ehkä kenties tuo pinkki tai monivärinen.. Jos ei tykkää väreistä kuten minä, löytyy hillitympään makuun  esimerkiksi kaunis ja ajaton palmikkomatto. Se sopii suomalaiseen sisustukseen kuin nenä päähän! Hauska on myös vähän erikoisempi kivimatto, joka suorastaan huutaa istahtamaan ja tunnelmoimaan. Löytyykö joukosta sinun suosikkisi? 

Jos sopivaa väritystä esim. huopapallomattoihin ei löydy, voi maton suunnitella myös ihan itse ja valita mattoon juuri ne omaan sisustukseen sopivat värit. Hauskaa vai mitä? Voit kokeilla sitä tästä!

*postaus toteutettu yhteistyössä Sukhi -mattojen kanssa8 kommenttia:

 1. Kiitos Kati, ihania kuvia ja tärkeitä ajatuksia! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Kauniita ovat, kiva kun tekijät saavat kunnon palkan.
  Nuo pienet ovat söpöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Liian paljon on alipalkattua työvoimaa maailmassa. Tämä on hyvä juttu!

   Poista
 3. Minä olen menettänyt sydämeni näille palloisille versioille.
  Ihanaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kyllä ihanan pehmeitä ja väreissäkin on valinnan varaa!

   Poista
 4. Kauniita! :) Sukhimattojen toimintaperiaate on kyllä todella ilahduttava ja tuollaista yritystä käyttää mielellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Hyvällä omalla tunnolla näitä mattoja käyttelee!

   Poista